L’ENTREVISTA

Per Antoni Riera

“D’Ajuntament només n’hi ha un, i hi hem de poder acudir sempre que ho haguem de menester”

Ens ha passat per damunt una pandèmia. Hi ha accions que no s’hagin pogut dur a terme per aquest motiu? Com valores la gestió feta per l’equip de govern en aquest sentit?

Acabats d’arribar ens trobàrem amb un temporal Glòria que ens va destrossar els pressuposts. El Govern espanyol va dir que se’n desentenia. La pandèmia va suposar el remat. Ens trobàrem amb una situació que s’havia de resoldre i que no et permetia planificar, a més, havíem de complir les directrius que ens venien marcades. Impulsàrem els vals de consum, que en el seu moment serviren per donar fua al comerç local però també per recordar al consumidor que el seu comerç era el que tenia al cap de cantó. Altres ajudes s’han donat en combinació amb Govern i Consell a sectors industrials i productius de Manacor. Per altra banda, hem estat dels pocs municipis que ha utilitzat els romanents de manera òptima.

Quina conclusió en treus?

Sobretot la satisfacció de veure que ens hem sabut posar de cara a la situació i de mirar els manacorins i manacorines als ulls. Amb totes les dificultats que hem tengut, podem dir que hem executat un vuitanta per cent del programa que dúiem. Adaptar-nos a la situació excepcional ha estat una de les fortaleses de l’equip de govern.

En què ha canviat Manacor aquests quatre anys?

Hem fet que l’administració giràs la mirada cap al ciutadà. La pandèmia ha servit per dir com ho havien de fer o a qui havien d’adreçar les seves accions. Això potser dona menys rèdit electoral però serveix per començar a parlar de futur. L’administració ha d’estar a les ordres del ciutadà. I està clar que hi ha moltes coses a millorar, i que els pròxims quatre anys han de servir per seguir solucionant els problemes reals.

I en què ha canviat Miquel Oliver?

Els canvis no venen mai tots sols. A part del canvi en la vida política, en termes personals també durant aquest mandat han estat els primers anys dels meus dos fills, i això és un tema entorn del qual ha pivotat la meva vida. I també m’he posat en la pell de la gent, cercant aquesta empatia administrativa i institucional per entendre i copsar el que et diu el ciutadà, tant a l’hora de rebre un suport, com a l’hora d’encaixar una crítica. He pogut xerrar en primera persona amb els tècnics i aplicar aquesta cirurgia de gestió. Tot ha estat un gran aprenentatge per poder seguir endavant.

“Tot i la pandèmia, hem executat un vuitanta per cent del programa”

En què s’ha conegut que hi ha hagut un govern progressista? Fins a quin punt, a un Ajuntament és complicat fer polítiques diferenciades i no sentir-se un simple gestor?

Hem escoltat i hem estat devora la gent i hem fet polítiques que, a més de ser per a tothom, han tornat a situar Manacor al mapa. Ajuts per arreglar façanes, vals de consum, aigua potable, més policies al servei de la gent, més cursos de català per acollir els nouvinguts, hem fet arribar els serveis socials a tothom per no deixar ningú enrere, hem democratitzat la vida cultural amb la Vila del Llibre o la Nit de l’Art, hem fet una inversió històrica en jocs infantils, hem crescut molt en reciclatge, hem promocionat la salut emocional entre els joves, hem fet Pla General que baixa molt el sostre poblacional, assemblees ciutadanes, tendrem dues escoletes noves… D’Ajuntament només n’hi ha un, i hi hem de poder acudir sempre que ho haguem de menester. Per això l’havíem de posar en marxa.

Dues preguntes sobre els carrers i places renovats: s’haurien pogut gastar aquests doblers en altres inversions? S’haurien pogut espaiar més en el temps aquestes obres?

És difícil d’espaiar. Férem el programa a partir d’una situació pandèmica, sense excepcionalitat, sense pensar en la possibilitat de la incorporació de romanents. El juliol del 2020 ens comuniquen que podrem disposar dels romanents, i que hauran d’estar invertits abans d’acabar l’any. Els tècnics ens recomanen que no facem coses petites, sinó inversions d’un cert calat. Hi ha les accions urbanístiques, i també el tema de l’aigua. És en els pròxims quatre anys que podrem començar a pensar en aquestes inversions petites. És imprescindible que les voravies no siguin un perill com ho han estat fins ara. Urbanisme i Serveis Generals s’han d’alinear perquè voravies i clots s’arreglin.

Pla General, aigua potable, les places renovades, la ZPR o la recollida porta a porta pareixen les accions més destacades. Què queda ara per fer?

Petites accions urbanístiques però de molta d‘importància, per disposar d’un municipi més amable, verd i segur. Continuar millorant la recollida de residus, que tan bon resultat ha donat. En temes d’aigua, el nucli de Manacor és el primer que tendrà aigua potable. A Porto Cristo acaba la concessió, i a Cala Murada l’aigua ja és municipal. També haurem de fer millores en la gestió de les aigües residuals, amb la millora de la depuradora de Manacor i la reforma integral de la de Porto Cristo.

Tornaries posar un delegat per a tota la Zona Costanera?

És massa grossa perquè quedi en mans d’un sol delegat. A Porto Cristo i a s’Illot venien de tenir un delegat exclusiu. I al final acabaven sent els delegats de l’Ajuntament per reclamar que es facin inversions. A aquest nuclis els cal una mirada des d’allà. Cada nucli hauria de tenir el seu delegat per poder tenir fil directe amb els ciutadans que hi viuen.

Així i tot pareix que a totes les perifèries, fins i tot les de dins el nucli de Manacor mateix, és difícil que s’hi senti l’alè i l’escalf de l’Ajuntament…

Quan fas grans projectes has de decidir on poses la pedra grossa. N’hem posades al nucli de Manacor i a Porto Cristo. En canvi, si fas petites intervencions, és bo de fer escampar el missatge que arribes pertot. Hem de fer que Manacor sigui molt més amable. I a qualsevol nucli, a qualsevol barriada, si arregles les voreres, tapes els clots, arregles l’enllumenat i tens els contenidors nets i cuidats… què més li pot fer falta? D’altra banda, a l’hora de fer activitats festives i culturals hem tengut en compte llocs que no s’hi havien tengut mai. Hem fet un esforç per treure-les del centre i escampar-les el més enfora possible.

“Cada nucli hauria de tenir el seu delegat per poder tenir fil directe amb els ciutadans que hi viuen”

Parlem de la llista. Estau contents de l’obertura del partit a gent que o no estava en política o no s’havia significat públicament en aquest sentit. Fins a quin punt determinades incorporacions poden arribar a aigualir l’ideari originari de MÉS Esquerra?

Més aviat el contrari, si volem fer polítiques properes a la ciutadania, i valorades pel major nombre de persones, la llista n’ha de formar part, i se n’ha d’omplir la boca. Hem cercat el màxim de renovació possible i hem anat a cercar gent que no se’ns havia acostat, tal com ens va demanar l’assemblea. Quan vas a tocar una porta per convèncer-la que vagi a llistes és un esforç que fa el partit, però també la persona que t’escolta. I he de dir que totes les persones a qui se’ls ha demanat de formar-ne part ho han vist positivament i la majoria han acceptat. Les que no hi han entrat, no se n’han fet enfora, al contrari, han decidit ajudar a fer el projecte més gran. Volem que la llista representi el Manacor actual, i que reconegui totes les realitat econòmiques i socials: els autònoms, els qui fan feina per altri, els funcionaris, els qui ja tenen una certa edat, i els qui són més joves, els nascuts aquí, els nascuts a fora. I alhora volem recollir com respira l’entorn de tota aquesta gent per alimentar el projecte de govern que tenim.

A la llista hi ha dues absències significatives respecte de la de fa quatre anys. No hi seran ni Joan Gaià ni Cristina Capó. Per què?

Són persones importants pel partit i per jo. Na Cristina ha lluitat l’aigua potable i la peixateria més que ningú. I en Joan ha ampliat més d’un 20 % la plantilla de policia i hi ha estat sempre. Fan una passa al costat per deixar pas a gent nova, cosa que forma part de l’essència d’aquest projecte. També vull dir que el que es veu més són aquests dos regidors que no hi seran, però també cal tenir present que tots els regidors actuals van un lloc més enrere a la llista que fa quatre anys.

T’aventures amb una travessa electoral? Amb un màxim de dos números de diferència, quina forquilla preveus per a MÉS Esquerra?

La meva forquilla és 8-9.

És una aventura demanar per futurs pactes a un candidat… però repetiries equip de govern? O cercaries altres socis? AIPC és un partit necessari dins un govern manacorí?

Serà mal de fer que es reproduesqui el mateix. Sobretot perquè hi ha el dubte que Unides Podem sense Carles Grimalt tengui la capacitat d’obtenir representació. Però més que dels resultats, dependrà de la representativitat que tengui cadascú. I serà important que la nostra representació augmenti per tenir més petjada amb les propostes que duim. Pel que fa a AIPC… hi ha hagut un govern en què no ha estat necessari que hi fos, tot i que la relació entre nucli i Ajuntament es podria haver duit d’una altra manera. AIPC és el partit guanyador de les eleccions a Porto Cristo. Durant aquests quatre anys, en un moment determinat jo ja vaig proposar que AIPC es pogués incorporar a l’equip de govern.

“Farem petites accions urbanístiques però de molta d‘importància per disposar d’un municipi més amable, verd i segur”

No governar a Manacor significaria l’adéu de Miquel Oliver de l’Ajuntament?

La situació d’estar en política és temporal. No és una professió, no és un ofici, no és un lloc de feina. Em present per continuar governant i sent el batle. Si això no passàs s’hauria de veure quina situació queda i què passaria. No m’ho he plantejat. No ser el batle provocaria que fes un pensament de la meva dedicació política. Les expectatives són de tornar ser batle.

En canvi, si ho tornes ser, serà la darrera vegada? Et plantejaries per a després el salt a la política autonòmica?

Si ho torn ser, són quatre anys més de canvi i de millorar Manacor. La política és una situació temporal. Som en moments d’empènyer i de fer propostes clares de govern, d’explicar el que hem fet aquests quatre anys. El cap el tenc a Manacor i no va més enllà d’aquí.

TENS MÉS PREGUNTES?

    El teu nom (obligatori)

    El teu email (obligatori)

    Assumpte

    El teu missatge

    Preferències de privadesa

    Quan visiteu el nostre lloc web, pot emmagatzemar informació a través del vostre navegador des de serveis específics, generalment en forma de cookies. Aquí podeu canviar les vostres preferències de privadesa. Val la pena assenyalar que el bloqueig d'alguns tipus de cookies pot afectar la vostra experiència al nostre lloc web i als serveis que podem oferir.

    Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
    Click to enable/disable Google Fonts.
    Click to enable/disable Google Maps.
    Click to enable/disable video embeds.
    Aquesta web empra cookies per millorar l'experiència d'usuari.