L’ENTREVISTA

Per Antoni Riera

Bastaren 144 dies per entendre que Miquel Oliver era “el Batle Dolç”. Ara, gairebé quatre anys després d’aquells dies intensos i èpics, però també tendres i sensibles, es torna a presentar per acabar la feina començada.

Quins són els valors i les expectatives vitals de Miquel Oliver? Per què s’ha ficat en política, Miquel Oliver?

A mi no m’han agradat mai les injustícies. Sense voler ser cap heroi, he volgut combatre la injustícia i criticar-la. Estic dins política perquè és una de les coses que crec que em poden ajudar a escampar aquests valors, als quals hi he arribat sense haver passat especialment pel món associatiu. Vaig estudiar formació professional i d’aquí vaig fer el salt a la universitat, cosa que mai m’hauria plantejat. Som una persona que no té un camí fet ni previst, sempre obert a la novetat i a afrontar nous reptes amb tota la valentia i l’esforç que es meresquin. I una darrera cosa: des dels catorze anys he jugat a voleibol, que és on de veres he après els valors de fer feina en equip i de formar part d’un col·lectiu.

Fa quatre anys obtinguéreu uns resultats que podem considerar històrics per dos motius: el primer, MÉS-Esquerra igualava els cinc regidors del PSM de Maria Antònia Vadell; el segon, més espectacular encara, guanyàveu les eleccions a Manacor. La divisió de la dreta, l’efecte Bauçà… o l’efecte Oliver. Què hi pesa més, en aquella victòria?

El que hi pesa més és que érem una opció creïble, que veníem de dotze anys de Pastor a la batlia, i que en deixar l’Ajuntament, deixava també molta de gent òrfena de referent. Això provoca que el ciutadà hagi de valorar quines opcions té damunt la taula. Nosaltres representàvem una esquerra no sols ideològica, sinó també de gestió. L’altre factor il·lusionador va ser el fet de començar a compactar l’esquerra.

Hi ha enquestes que diuen que, dins l’arc ideològic MÉS és considerat pels votants el partit més de centre. MÉS és un partit de centre, centrista, centrat o central?

MÉS és un partit d’esquerres, però té la capacitat d’aplicar polítiques que siguin beneficioses per a tothom. I a més, hem tengut la capacitat de demostrar que per aconseguir un objectiu, el camí pot ser diferent. Segurament el votant ens considera de centre perquè el panorama s’ha anat radicalitzant cap a la dreta. MÉS és d’esquerres, i ho veurem perquè tendrem una dreta molt radicalitzada.

Parlant en negatiu, què recordarà més la gent: la incapacitat de Miquel Oliver per retenir la batlia o la moció de censura d’una dreta que dies abans es mossegava les dents?

La gent som de memòria curta i costa anar-se’n a fa quatre anys. El que ha quedat durant tot aquest temps és la desil·lusió de moltes persones per una moció de censura que tallava un projecte i el deixava a mig fer. No ens donaren ni tan sols l’oportunitat d’equivocar-nos. Encara hi ha molta de gent que no entén aquella moció de censura, però els ciutadans no es mouran per això, sinó per donar-nos una oportunitat, perquè demostrem què som capaços de fer, que tenim il·lusió per canviar les coses i per fer-les d’una altra manera.

“ L’esquerra no ha tocat sostre, encara pot pujar ”

Què hauria canviat, si ara encara fossis batle?

Si ara encara fos batle hauria estat per dues coses, o perquè hauríem arribat a un acord amb algú de l’oposició, o perquè hauríem governat en minoria. I el que teníem clar és que no volíem fer coses impossibles per perpetuar-nos al poder. Dit això, hauríem tengut un Manacor on les persones haurien estat enmig en qualsevol de les actuacions duites a terme. Hauríem fomentat la participació ciutadana, amb pressuposts participatius reals, hauríem millorat la il·luminació, i la seguretat ciutadana. I no hauríem fet tants de projectes de maquillatge que s’han limitat a asfaltar carrers. Hauríem fet polítiques per a les persones i hauríem contribuït que els manacorins es tornassin sentir orgullosos de ser-ho.

Un dels motius per a la moció de censura, segons l’actual equip de govern era el Pla General. I ara pareix que tampoc l’aprovaran ells…

En el moment que ens la presentaren ja teníem les idees bàsiques ben clares de la proposta de Pla General per dur a aprovació inicial. Després de la moció varen perdre molt de temps amb el rosari de responsables que han anat desfilant, sense èxit, pel departament d’Urbanisme. Sabem que hi ha tota la tramitació, que no és fàcil… però el que tenim clar és que si no s’ha aprovat, no és perquè s’hi hagin posat traves supramunicipals, com volen fer veure, sinó que els terminis s’han perdut aquí, a Manacor. Han tengut tres anys per fer un Pla General i ara en sis mesos hem de córrer… Comencen a admetre que no hi haurà Pla, per motius com ara l’abastiment d’aigua.

L’aigua, la neteja, l’enllumenat, semblen mals endèmics invencibles.

Hi ha inacció per part de l’equip de govern. Molts dels seus regidors pensen que qui dia passa any empeny, i comencen a fallar serveis bàsics. Diuen que tenim un Manacor net quan el tenim com el tenim. Al departament de Festes, continua imposant-se el criteri del regidor de torn, en comptes de demanar a la gent quines festes vol… No pots aconseguir resultats diferents si continues actuant igual que sempre.

Parlem del futur. De quina manera afectarà els possibles pactes postelectorals el que ha passat durant aquest mandat de tres batles? Estan tancades les portes a PI, AIPC i PP?

Seria injust afrontar qualsevol negociació amb rancúnies cap a altres partits pel que ha passat, perquè el perjudicat seria el ciutadà. Tenim clar que no arribarem a acords amb partits que no puguin compartir un alt percentatge del nostre programa, que és la nostra carta de presentació. Ara bé, no pactarem amb el PP, i més tenint en compte com s’ha radicalitzat els darrers anys. A aquestes alçades no ens podem tancar a res, ni a PI ni a AIPC, perquè es preveuen dificultats per fer blocs de majoria. En qualsevol cas, segurament la llista més votada serà la que podrà tenir la batlia.

“ Que hi fóssim 144 dies va permetre que ells canviassin ”

MÉS-Esquerra té el seu particular cordó sanitari contra l’extrema dreta i l’espanyolisme?

El marcarem abans de les eleccions. I que la gent tengui clar que l’única manera de garantir que aquesta gent no governi és votar MÉS-Esquerra. Els altres ja han demostrat que estan disposats a pactar-hi amb l’objectiu de tenir cadira. Nosaltres no. No ho férem el 2015 i no ho farem ara.

Parlem de la llista que lideres. Com la descriuries?

Tenim una llista de 31 persones, molt àmplia, perquè volem arribar a les diferents sensibilitats que hi ha a Manacor. Veient les persones que s’hi incorporen, ja es veu que és un projecte molt més ampli que el del 2015. Hi ha gent no tan polititzada, sense una filiació política concreta, però sobretot preparada, amb capacitat de governar l’endemà de les eleccions. És una mescla d’experiència i d’il·lusió. De gent nova i independent i de gent preparada que ens dóna credibilitat. Perquè entram amb capacitat de gestionar. La meitat de la llista és nova, i hi ha més dones que homes. I tot això ho feim agraint als militants de tota la vida el suport que sempre hi han donat.

Quines són les línies mestres del programa?

Els manacorins i manacorines s’han de tornar a sentir orgullosos de ser-ho. No és un eslògan de campanya. Simplement vol dir que s’han de sentir tranquils de passejar pel centre de Manacor, en un entorn net, il·luminat, que permeti a la gent tenir les seves necessitats bàsiques cobertes. Serveis socials, cultura, seguretat ciutadana, comerç… Hi ha molta feina per fer, i si fallam en aquests eixos bàsics, la resta és ficció, no existeix.

Proposàreu, fa quatre anys una distribució diferent de les delegacions. Tots els regidors que donen suport a l’equip de govern han de tenir una cartera?

Proposàrem unes grans àrees i unes subdelegacions. I ho tornarem a fer. L’Ajuntament necessita reestructurar-se i posar-se al servei del ciutadà. Es pot fer un govern entre deu i onze regidors i que n’hi hagi que hi donin suport però no tenguin una delegació.

“ Amb la moció de censura no ens donaren ni tan sols l’oportunitat d’equivocar-nos ”

Si no ets batle, tendràs un càrrec a Palma?

Si hagués tengut pretensions per anar a Palma, hauria participat activament a les primàries. Tenc clar que la prioritat és Manacor. I això dóna credibilitat a tot el projecte. Ni tan sols m’havia passat pel cap.

Serà la darrera vegada que et presentis? Et planteges compartir la batlia, si surt el cas?

Ho havia de ser el 2015, i m’ho han posat massa fàcil per tornar-me presentar. Començàrem un projecte i l’haguérem de deixar inacabat. I ara, si hi som, hi som amb totes les de la llei. Ara hi ha altres factors a tenir en compte, com la irrupció de forces d’extrema dreta emergents, que poden desdibuixar els resultats. No posarem cap condició sine qua non perquè jo sigui batle, perquè no és un projecte personal, sinó d’equip.

Què va quedar d’aquells 144 dies?

Hem de recordar que PI, PP i AIPC eren els representants de la vella política, amb pràctiques que no responen al concepte de transparència que nosaltres tenim. Que hi fóssim 144 dies va permetre que ells canviassin. No fins on hauríem volgut nosaltres, però sí que varen veure que no tenien impunitat per fer el que feien. Els 144 dies d’aquell govern nostre marcaren un punt d’inflexió en la història del municipi.

Un tret diferencial del vostre govern era el progressisme, sense falques de centre dreta. Ha tocat sostre l’esquerra? O podria pujar fins a assolir una majoria suficient?

Podria pujar, encara. Està claríssim que sí. A Manacor poble guanyà l’esquerra. Si Volem hagués tret 200 vots més, tendrien un regidor més. I nosaltres amb menys i tot fèiem el sisè. Esquerra Unida (Guanyem) va treure 400 vots i ara van dins la llista d’Unides Podem. No hem tocat sostre, i estic convençut que millorarem resultats per trencar el mantra tan repetit que diu que el nostre poble és de dretes.

TENS MÉS PREGUNTES?

El teu nom (obligatori)

El teu email (obligatori)

Assumpte

El teu missatge


Preferències de privadesa

Quan visiteu el nostre lloc web, pot emmagatzemar informació a través del vostre navegador des de serveis específics, generalment en forma de cookies. Aquí podeu canviar les vostres preferències de privadesa. Val la pena assenyalar que el bloqueig d'alguns tipus de cookies pot afectar la vostra experiència al nostre lloc web i als serveis que podem oferir.

Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
Click to enable/disable Google Fonts.
Click to enable/disable Google Maps.
Click to enable/disable video embeds.
Aquesta web empra cookies per millorar l'experiència d'usuari.